Títols

Sabadell, lletra impresa: de la vila a la fi de la ciutat industrial

25,00 
No disponible
ISBN: 978-84-9883-487-1
Data de publicació: 22/06/2012
Nombre de pàgines: 548
Matèria: Bibliografia, Biblioteconomia

El catàleg de la col·lecció Esteve Renom - Montserrat Llonch és un testimoni de la transformació d'una vila, Sabadell, que al segle xix va créixer exponencialment en fer la revolució industrial i esdevenir una capital del districte tèxtil llaner més important d'Espanya, tot conformant una ciutat fàbrica on les activitats s'articulaven a l'entorn de la producció i el comerç dels teixits, amb un gran dinamisme social i cultural. El catàleg arriba fins l'any 1975, quan la ciutat ja perdia el seu perfil industrial tèxtil.
L'historiador Josep M. Benaul fa patent el paral·lelisme entre lletra impresa i transformació de la ciutat en el complet estudi que precedeix el catàleg, tot resseguint la nòmina d'autors, editors i impressors vinculats a la producció bibliogràfica de la ciutat. Per la seva banda, l'escriptor Plàcid Garcia-Planas, a mode d'epíleg, s'endinsa en l'ànima de la col·lecció i del col·leccionista, amb imatges i emocions pròpies del bon observador i de l'excel·lent narrador.
El catàleg elaborat per M. Àngels Solà Vidal aplega dues-mil dues-centes publicacions, acompanyades d'una tria de les cobertes més rellevants.
Per la seva pràctica exhaustivitat, aquesta obra és una eina pels investigadors, una nòmina molt útil per al descobriment de les bases d'una cultura ben integrada en la pròpia circumstància i, també, el testimoni d'un recorregut històric de gran interès.