Títols

En nom de la mare

ISBN: 978-84-9883-642-4
Data de publicació: 11/12/2013
Nombre de pàgines: 132
Col·lecció: Textos i Estudis de Cultura Catalana
Matèria: Llengua, Literatura

En nom de la Mare vol ser una lectura d'alguns poemes de Maria-Mercè Marçal que se situen en el marc de la Passió de Crist. Alguns van ser escrits quan la poeta era ja tocada per la malaltia i publicats de manera pòstuma a Raó del cos; d'altres pertanyen a l'obra apareguda en vida.
Pot sorprendre la vena religiosa d'una autora que en la maduresa no s?havia mai declarat catòlica, però la seva és una posició crítica en la línia del feminisme: Crist podria ser una dona? El dolor femení pot ser redemptor? Déu és una dona?
Aquestes pàgines posen Marçal en relació amb altres figures del pensament feminista i del fet religiós que s?hi han enfrontat al llarg de les èpoques, com ara Simone Weil, María Zambrano o Isabel de Villena. Com elles, Marçal ha fet en aquest àmbit un camí personal i inèdit, que força límits i explora camins, com ho fa al llarg de tota la seva obra.
Nota biográfica (Catalán): Fina Llorca Antolín (Barceloneta, 1954) ha estat professora de català a Barcelona, Siena i Madrid, i actualment d'italià a EOI al Baix Llobregat; a vegades traductora. Doctorada a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre Marçal, ha dedicat a l'obra de la poeta alguns articles i el llibre Agua de alta mar: Maria-Mercè Marçal (1952-1998), publicat al 2011 i, a diverses autores catalanes, articles apareguts en revistes, actes i publicacions col·lectives. És autora d'Una literatura que ayuda a vivir: Mercè Rodoreda (1908-1983). Va coordinar el 2003 el volum Lectures de literatura catalana a Madrid: quinze lliçons del seminari al Centre Cultural Blanquerna (1997-2002) i, en col·laboració, Las mujeres entre la realidad y la ficción: Una mirada feminista a la literatura española (2008).