Títols

Els balls parlats de Sogra i Nora i de Dames i Vells de Tarragona

ISBN: 978-84-9191-186-9
Data de publicació: 01/09/2021
Nombre de pàgines: 200
Col·lecció: Scripta
Matèria: Teatre

Els balls parlats de Sogra i Nora i de Dames i Vells de Tarragona. Dues mostres del teatre popular festiu (segles XIX i XX) són dues peces teatrals curtes que s'emmarquen en el conjunt d'elements que conformen el Seguici Popular Festiu de la Festa Major de Tarragona, que se celebra en honor a la màrtir Tecla d'Iconi. Aquestes pe-ces teatrals populars de carrer que reben el nom de "balls parlats" perquè combinen acció dramàtica, diàleg i dansa, de caràcter rudimentari, que no sobrepassa la mitja hora de durada.
Els balls parlats s'inscriuen de ple en la cultura popular; general-ment es tracta d'obres anònimes i de datació desconeguda, que s'han transmès per via oral. Ha estat gràcies a la memòria his-tòrica que alguns d'aquests balls s'han mantingut o s'han pogut recuperar després de molt de temps sense haver estat posats en escena.
Aquest nou volum de la col·lecció Scripta està dedicat a l'edició i comentaris lingüístics dels textos de dos balls parlats tarragonins: el de Sogra i Nora -sense representació en l'actualitat- i el de Dames i Vells -recuperat l'any 1981; després d'una trentena d'anys desaparegut dels actes de la festa major tarragonina. Del Ball de Sogra i Nora disposem d'un text manuscrit datat a finals del segle XIX. Del Ball de Dames i Vells s'editen cinc textos: el més antic és un manuscrit de 1818; el segon és una adaptació manuscrita de l'anterior feta el 1926; el tercer és un manuscrit que podem datar entre els anys 1931 i 1932; el quart és un altre manuscrit datat el 1946; i el cinquè és un text mecanografiat, adaptat del manuscrit de 1946, de l'any 1956.