Tres llibres d'aritmètica mallorquins
per
0 comentari/s Visitat 3492 Cops
ISBN: 978-84-9883-721-6
Data de publicació: 01/04/2015
Nombre de pàgines: 96
Format: llibre
Col·lecció: Scripta
Matèria: Història

Portada en alta resolució:

PVP : 14.00 €

Material Didàctic
Resum

«Quantes formigues podrien portar la campana de n’Eloi de la Seu, si hi hagués un home que les fes tirar a la una?» i «quants aucells seran menester per a buidar una conca gran d’aigua, si cada aucell no ha de prendre més d’una gota?»
 
Aquests són alguns dels curiosos plantejaments dels tres llibres d’aritmètica mallorquins que apleguem en aquest volum, dos d’ells obra del dominic Antoni Fontirroig (Maria de la Salut, 1581 - Palma, 1670), i un tercer anònim, «que serveix d’ús i estudi del senyor Antonio Montaner», de 1803.
Els llibres d’aritmètica pràctica s’utilitzaven amb finalitats didàctiques per a ús d’estudiants, futurs comerciants o mercaders, i de persones mitjanament cultivades. Presenten sempre una estructura homogènia i la seva metodologia persegueix facilitar l’aprenentatge, començant per les operacions més senzilles (sumar, restar...), fins arribar a les més complexes (regla de barates, regla de companyies...).
Aquests tres textos són hereus directes de les aritmètiques mercantils de la baixa edat mitjana i el primer Renaixement, que en català han donat exemples tan notables com les obres de Francesc Sancliment o el mallorquí Joan de Ventallol, i són de gran interès per a l’estudi de l’ensenyament de la matemàtica, de la història de la ciència a casa nostra i per a l’estudi de la llengua catalana i la seva varietat mallorquina.
La present edició s’acompanya d’un breu estudi lingüístic inicial i d’un glossari final que recull els mots i les formes més rellevants des del punt de vista històric i dialectal.
 
En coedició amb la Universitat de Barcelona
 
La col·lecció Scripta edita els textos catalans antics no literaris, alhora que, inèdits o poc assequibles, d’interès especial per a la història dels dialectes catalans.


Comentari/s
0 Comentari sobre :Tres llibres d'aritmètica mallorquins »

Participa i escriu el teu comentari!

Escriu el teu comentari a continuació. Necessites ser membre per poder fer-ho Registra´t A la nostra web o Inicia sessió.