Viticultura i cooperativisme: La comarca de l’Anoia 1890-1939
0 comentari/s Visitat 4022 Cops
ISBN: 978-84-9883-586-1
Data de publicació: 31/01/2013
Nombre de pàgines: 265
Format: llibre
Col·lecció: Biblioteca Abat Oliba
Matèria: Història Local

Portada en alta resolució:

PVP : 21.00 €

Material Didàctic
Resum

Aquest llibre té com a objecte d’estudi la relació que s’establí entre la viticultura i el cooperativisme durant el primer terç del segle XX. L’àrea geogràfica d’aquest estudi es correspon amb l’actual comarca de l’Anoia, però especialment la meitat meridional, és a dir la conca d’Òdena i el vessant penedesenc de la comarca, on es concentrà l’especialització vitivinícola que s’inicià a finals del segle XVII i s’accentuà durant la segona meitat del segle XIX.



VITICULTURA I COOPERATIVISME: LA COMARCA D’IGUALADA  1890-1939
Jordi Planas Maresme


Introducció.
1. La crisi del sector vitivinícola i la mobilització agrària.
   1.1. La crisi del final del segle XIX i els inicis de l’associacionisme agrari.
   1.2. Les crisis de malvenda del vi i la mobilització dels viticultors.
2. La Cambra Agrícola d’Igualada i la destil·lació cooperativa.
   2.1. Una primera solució cooperativa: la destil·lació d’alcohols.
   2.2. La Cambra Agrícola d’Igualada: una iniciativa dels grans propietaris.
   2.3. L’activitat cooperativa de la Cambra Agrícola d’Igualada.
         El subministrament d’adobs i productes anticriptogàmics.
         El servei de trilla mecànica.
         La producció d’alcohols i aiguardents.
         Els límits de l’acció cooperativa.
3. E l desenvolupament del cooperativisme agrari.
   3.1. Una visió de conjunt.
   3.2. El sindicalisme catolicoagrari.
   3.3. La influència del cooperativisme de consum.
   3.4. El dualisme cooperatiu.
4. El cooperativisme de producció vinícola: el Sindicat de Vinyaters d’Igualada.
   4.1. Els orígens: la fundació de la Cooperativa Agrícola d’Igualada.
   4.2. La construcció del celler cooperatiu.
   4.3. L’organització interna.
   4.4. La producció i la comercialització vinícola.
   4.5. La diversificació dels serveis cooperatius.
         La secció de trilla.
         La compravenda de matèries agrícoles.
         El molí d’oli.
         La caixa de crèdit.
         Els serveis mutuals.
    4.6. Epíleg: Un sindicat «d’esquerres»?
5. L a conflictivitat social durant els anys trenta.
   5.1. El sindicalisme rabassaire.
   5.2. La resposta dels propietaris: Acció Agrícola.
   5.3. La conflictivitat agrària.
   5.4. El cooperativisme durant la guerra: el Sindicat Agrícola d’Igualada.
Conclusions.
Índex de quadres.
Índex de figures.
Índex d’associacions.
Índex onomàstic.
Viticultura


Ressenyes


Comentari/s
0 Comentari sobre :Viticultura i cooperativisme: La comarca de l’Anoia 1890-1939 »

Participa i escriu el teu comentari!

Escriu el teu comentari a continuació. Necessites ser membre per poder fer-ho Registra´t A la nostra web o Inicia sessió.